Mi az EMK?

Az Erőszakmentes kommunikáció célja létrehozni és fenntartani azt a gondolkodásmódot, olyan minőségi kapcsolatokat és szervezeti formákat, ahol mindenki szükségletei kielégülnek. 

Ennek megvalósítása céljából a figyelmem a következő két irányba fókuszálom: 

 • őszinte és egyértelmű önkifejezés 
 • egymás empatikus meghallgatása

 

Önmagam kifejezése őszintén a másik kritizálása nélkül

Mi az, ami itt és most a szívemben él?  megfigyelés, érzés, szükséglet 

Mi tenné szebbé az életemet?  kérés

 

Empátiával fogadni az üzenetet

Mi az, ami itt és most a másik szívében él?  megfigyelés, érzés, szükséglet 

Mi tenné szebbé az ő életét? kérés

 

A négy alkotóelem

Megfigyelés, érzés, szükséglet, kérés.

 

Ha a fő motivációm a konfliktusok elkerülése, akkor folyamatos feszültségben élek.

 

Hogyan használhatom?

 1. Megvizsgálom a szándékomat. Egyformán odafigyelek e minden érintett fél jóllétére? Önmagamat is beleértve! Ha nem, akkor megértést kérek valakitől, vagy a hozzáállásomat változtatom meg. Ezt megtehetem, ha tudatosítom a kritikus gondolataimat, a megfigyelésemet, az érzésemet, a szükségletemet és a kérésemet. Az is segíthet, ha megkérdezem magamtól, milyen benyomást szeretnék kelteni a másik félben? 
   
 2. Hogyan szeretnék kezdeni? Önmagam kifejezésével vagy empátiával? 
   
 3. Szavakat vagy non-verbális üzeneteket szeretnék használni? 
   
 4. Ha szavakat használok, mind a négy lépést vagy csak néhányat? 
Sajtó

Irányelvek az Erőszakmentes kommunikáció (EMK) terjesztéséről, tanításáról mindazoknak, akik a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ által NEM akkreditáltattak

Reméljük, te is azok közé tartozol, akik az Erőszakmentes kommunikáció használatának előnyeit megtapasztalva, szeretnéd a tanultakat másokkal is megosztani. Miután a nemzetközi közösségünk közös álma, hogy egyre békésebben tudjunk egymáshoz viszonyulni, ezért üdvözlünk mindenkit, aki részt vesz az Erőszakmentes kommunikáció szellemiségének terjesztésében, és arra bíztatjuk, hogy tegye ezt szívből jövő hitelességgel és kreativitással.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a témával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket. Reméljük, válaszaink neked is segítenek megérteni a rendszerünket.

 

Ha mindenkit bátorítotok az EMK tanítására, akkor miért akkreditál a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ trénereket?

Azért, hogy megőrizzük az Erőszakmentes kommunikáció tanításának integritását és egységességét. Ezt egy olyan tréneri közösség kialakításával igyekszünk elérni, akiket összeköt az az élmény, hogy maguk is átmentek a trénerré válás folyamatán.

Az akkreditáció során kölcsönösen megismerjük egymást és megbizonyosodunk arról, hogy a leendő trénerek képesek és elszántak az Erőszakmentes kommunikáció lényegét és célját pontosan, teljességében, következetesen és megbízhatóan átadni.

Az akkreditált trénerektől aktív részvételt kérünk a nemzetközi központ és a többi akkreditált tréner által alkotott közösségben, továbbá, hogy évente erősítsék meg azon szándékukat, hogy támogatják a nemzetközi központ céljait és küldetését, és tartsák be az akkreditált trénerek megállapodásában foglaltakat.

Az akkreditált trénerek megállapodása a nemzetközi központ weboldalán olvasható: http://www.cnvc.org/sites/default/files/trainers/2013_cnvc_certified_trainer_agreementv2.pdf

Hamarosan a magyar fordítás is elkészül.

 

Bárki megoszthatja az Erőszakmentes kommunikációval kapcsolatos tapasztalatait?

Igen! Nagyra értékeljük, ha megosztod a tapasztalataid és elmondod azt is, hogy ez a te értelmezésed az Erőszakmentes kommunikációról. Kérjük, említsd meg Marshall Rosenberget, a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központot (www.cnvc.org), a helyi EMK szervezeteket (a weboldala hamarosan elkészül), továbbá Marshall Rosenberg: A szavak ablakok, vagy falak c. könyvét.

 

Reklámozhatunk Erőszakmentes kommunikációs programokat?

Ha EMK tréningeket, előadást vagy gyakorló csoportot ajánlasz, kérjük, hogy az írott anyagok fejlécében, címében, vagy alcímében, média promócióban, névjegykártyán, szórólapon és internetes domain névben tartózkodj az „Erőszakmentes Kommunikáció” kifejezés használatától, mivel ez a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ kizárólagos használatában álló törvényes védjegye. Mindazonáltal a szórólapok törzsében és a programod során nyugodtan használhatod szabadon ezt a kifejezést, csak nevezd meg a forrást.

Többen kértek tőlünk nem akkreditált trénerek számára használható alternatív neveket és címeket Szerintünk egy ilyen lista inkább korlátozná a Te kreativitásod, ezért bíztatunk, hogy Te találd meg magadnak azt a címet, ami legjobban kifejezi a szándékodat és személyes fókuszodat.

 

Mondhatom, hogy EMK tréner vagyok?

A “Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs központ által akkreditált tréner” kifejezés használatával a nemzetközi központ támogatja az általa akkreditált trénereket, és ez a megnevezés mutatja az akkreditált trénerek kapcsolatát a központtal. A félreértések elkerülése végett kérjük azon kifejezések mellőzését, amelyek bármilyen módon a nemzetközi központtal való kapcsolatra utalnak.

Kérjük, hogy tudasd a résztvevőiddel, hogy nem a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ által akkreditált tréner vagy, említsd meg Marshall Rosenberget, és a magyarul is megjelent A szavak ablakok, vagy falak c. könyvét, a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központot (www.cnvc.org) és tájékoztasd a hallgatóságot, hogyan tudják felvenni a kapcsolatot velünk. Kérlek tudasd azt is, hogy amit elmondasz, az a Te értelmezésed.

 

 

Ez minden? Szeretnétek bármilyen pénzügyi ellenszolgáltatást?

Örülnénk, ha kapnánk adományt az örömmel adni és kapni szellemének jegyében. Reméljük, hogy a saját képzéseid is ennek szellemében ajánlod. A Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ trénerei a tréningen alapuló bevételükből 10%-ot ajánlanak fel. Ez a hozzájárulás támogatja a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központot a küldetése teljesítésében, azaz, hogy az EMK az egész világon hozzáférhető legyen.

 

Megoszthatom másokkal a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ vagy az általa akkreditált oktatók által összeállított anyagokat, amikor előadásokat tartok?

A Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ anyagai szerzői joggal védettek, ezért kérjük, engedély nélkül ne használd őket. Viszont bátorítunk párbeszéd kezdeményezésére, ha valamit szeretnél használni. A legtöbb anyag adott témájú tréninghez készült, ezek az anyagok azokon a képzéseken a leghatásosabbak, amelyekre eredetileg szánták őket. Az egyéni trénerek által készített anyagok esetén kérjük, közvetlenül velük egyeztess. Ha saját anyagokat készítesz, az „Erőszakmentes Kommunikáció” cím helyett kérjük, inkább azt tüntesd fel, hogy „Marshall Rosenberg és az Erőszakmentes Kommunikációs Központ (www.cnvc.org) munkája alapján”.

 

További kérdések esetén fordulj hozzánk bizalommal, igyekszünk a tőlünk telhető legegyértelműbb válaszokat adni.

Ha a témával kapcsolatos valamilyen helyzetedre ebben a tájékoztató anyagban nem kaptál választ, kérjük, vedd fel a kapcsolatot a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ irodájával mielőtt Te, vagy a csoportod a fent felvázolt iránymutatásoktól eltérően járna el.

Örömmel várjuk, hogy együtt dolgozzunk Veled az álmunkért, egy békésebb világ megteremtéséért!

 

 

 

Az alábbi részeket nem fordítottuk le, mert nem tartottuk relevánsnak magyar nyelvterületen. De ha angolul tartasz képzést ajánljuk figyelmedbe:

Why am I starting to see CNVC and similar terms in italics?

We would like to set our trademarked terms apart from surrounding text for identification, clarity and branding purposes. An easy and effective way to do this is through the use of italics. We request that you consider adopting this strategy in your promotion materials, website, etc, when mentioning the trademarked terms (listed below). Other options for setting apart the trademarked terms are: bold type, capital letters, underscoring, or quotation marks.

We have heard requests to create a list of alternative names and/or titles for use by those who are not CNVC Certified Trainers. We would like to support you in your creativity, choice, and freedom to find titles that describe your intent and your own personal focus; we feel that creating a specific list of alternatives might be more limiting than supportive. Instead, we encourage you to be as creative as possible, and we are reminded that there are so many other ways to express the beauty that NVC can bring to our lives.

The trademarked terms include:

 • NONVIOLENT COMMUNICATION: A LANGUAGE OF LIFE
 • THE CENTER FOR NONVIOLENT COMMUNICATION
 • CNVC
 • The stylized mark (logo) as registered with the USPTO (reg. no. 2460893):

The following terms can be used in the headings, titles, and subtitles of your workshops, or any materials or media promoting your work such as business cards, brochures, and email addresses or internet domain names, with the understanding that the terms will only be identified in connection to Nonviolent Communication:

 • COMPASSIONATE COMMUNICATION

GIRAFFE LANGUAGE

A fenti dokumentum fordítását a Kelet-Európai Erőszakmentes Kommunikációs Alapítvány önkéntesei készítették.

Szakirodalom

Tanácsot szeretnél, hogy mit érdemes elolvasnod, hallgatnod magyarul? 

A következőket tudom így ismeretlenül is javasolni: 

 

Marshall Rosenberg - A szavak ablakok, vagy falak c. könyv  

Ezt a könyvet az Erőszakmentes kommunikáció “bibliájának” is nevezhetem.  Az alapító első, és legsikeresebb könyve. Megközelítőleg egymillió példányt adtak el belőle több mint 25 nyelven.

 • Az Agykontroll kiadó gondozásában jelent meg.  
 • Nagy előnye a kemény borító, ami lehetővé teszi a többszöri elolvasását is anélkül, hogy szétesne.

 

Marshall Rosenberg -  Így is lehet nevelni és tanítani c. könyv  

Ez a könyv az előzőhöz hasonló, de elsősorban szülőknek és pedagógusoknak.  A lényeg ugyanaz, de a példák gyermek-felnőtt kapcsolatokra utalnak. 

 • Kisebb és olcsóbb is az előzőnél.  

 

Rambala Éva - Szívek és szavak CD

Ez a CD azok számára készült, akik inkább hallgatni szeretnék az Erőszakmentes kommunikáció lényegét. Igyekeztem az elméletbe gyakorlati részeket is beleszőni. 

 

Bagdy E. - Bishop, B. - Böjte Cs. - Rambala É.: Hidak egymáshoz - Empátia, kommunikáció, konfliktusok

Én ugyan azt gondoltam magamról, hogy nem tudok írni, de amikor a Kulcslyuk kiadó megkérdezte, hogy írnék-e valamit a munkámról, akkor ijedtségemben igen-t mondtam. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy egy könyv formájában meg is jelent. 

Ebben a könyvben ugyanazt a témát több nézőpontból járjuk körbe. Az általam írt rész  figyelemfelkeltő és gondolatébresztő, nem tankönyv jellegű.

 

Rambala Éva - Erőszakmentes kommunikáció

Ezt a könyvet azoknak írtam, akik már elköteleződtek, hogy megtanulják az Erőszakmentes kommunikáció elméletét, és akik számára a más könyvekben olvasott történetek elsőre ugyan nagyon érdekesek, de másodszorra már “csak” a lényeget szeretnék olvasni.   Ez a  könyv kicsit tankönyv jellegű. 

 

Serena Rust- Erőszakmentes kommunikáció

Íme, egy újabb példa arra, hogyan használhatjuk az Erőszakmentes kommunikációt a mindennapjaink során.

 

Jónai Éva Hava és Redő Júlia: Útikalauz: Bevezető az együttműködő, erőszakmentes kommunikációba

Ajánlom mindenkinek, aki többet szeretne olvasni a témáról. Ez a könyv egy általános bevezető, ugyanakkor több gyermek – felnőtt párbeszéd található benne. 

 

 Thomas D'Ansembourg:  Elég a kedvességből legyél igaz 

Thomas D’Ansembourg könyvéből megtanulhatjuk, hogyan programozhatjuk újra önkifejezésünk módját az Erőszakmentes kommunikáció segítségével. 

 

Tartalmas olvasást vagy CD hallgatást kívánok !

Rambala Éva