Marshall Rosenberg emlékére
Az Erőszakmentes kommunikáció alapítója

Marshall, a Béketeremtő

           -avagy az Erőszakmentes Kommunikáció maradandó öröksége

  

80 éves korában, 2015. február 7-én elhunyt Marshall B. Rosenberg Ph. D., az Erőszakmentes Kommunikációs Központ alapítója és szakmai vezetője.

 

Az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) szemléletmódját és gyakorlatát mára több mint 100 országban használják magánszemélyek és szervezetek ezrei. A módszer segít egymással szót érteni a családon belül, az üzleti életben, iskolában, hivatalokban - vagyis az élet minden területén, ahol emberek egymással kommunikálnak.

 

Az 1934-ben Ohioban született, majd Detroitban nevelkedett Marshall Rosenberg életét és az Erőszakmentes Kommunikáció kifejlesztését két meghatározó gyerekkori élmény befolyásolta jelentősen. Az egyik, amikor gyermekként zsidó vezetékneve miatt megverték. Ahogy később elmesélte, a bámészkodók arcára kiülő mosoly sokkal jobban fájt nek, mint az ütés maga. A másik nagy hatású élménye az a nagynéni volt, aki éveken keresztül nap, mint nap járt hozzájuk, és segített gondozni a magatehetetlen nagymamát. A 10 év körüli ifjú embergyerek nem értette, hogy lehet az, hogy egyesek örömmel nézik mások szenvedését, míg mások örömmel segítenek a szenvedőnek.

 

Az erőszak okaira és a csökkentésének módjaira vonatkozó kutatásai vezették el végül ahhoz szemléletmódhoz és kommunikációs modellhez, amely egyrészt segíti az emberek közötti párbeszédet, a nagyobb együttérzést és a konfliktusok békés megoldását, másrészt gazdagítja a már meglévő harmonikus kapcsolatokat is.

 

Marshall Rosenberg 1961-ben klinikai pszichológiából szerzett PhD-t a Wisconsini Egyetemen. Ott találkozott mentorával, a pszichológus Carl Rogers-szel, aki figyelmét az empatikus figyelem fontosságára és gondolataink, érzéseink, értékeink kritikamentes kifejezésére irányította. Nagy hatással voltak Rosenbergre Mahatma Gandhi tanai is. Marshall az EMK-val lényegében Gandhi ahimsa filozófiáját „fordította le” és ültette át gyakorlati alkalmazássá. (Az ahimsa-t úgy lehet lefordítani, hogy „az a túlcsorduló szeretet, ami akkor indul növekedésnek, amikor minden rosszakarat, harag, és gyűlölet elszállt már a szívünkből”).

 

Az EMK a kommunikáció 3 szempontjára fókuszál: az önempátiára (definíció szerint: a saját, belső tapasztalatomra irányuló mély és együttérző tudatosság), az empátiára (definíció szerint: a másik mély együttérzéssel történő meghallgatása), és az őszinte önkifejezésre (definíció szerint: hitelesen kifejezni magam úgy, hogy az a másikat lehetőleg együttérzésre inspirálja).

 

Rosenberg, a csodálatos humorérzékkel megáldott, elkötelezett tanár, békeközvetítő és karizmatikus látnok workshopokat és intenzív képzéseket vezetett emberek ezreinek több mint 60 országban, köztük a háború sújtotta régiókban és a gazdaságilag hátrányos helyzetű területeken is. Az 1960-as években módszerével lázadó diákok és főiskolai adminisztrátorok között közvetített, szorosan együttműködött amerikai polgárjogi aktivistákkal, hogy békés eszközökkel megszüntesse a faji megkülönböztetést az állami iskolákban.

 

Emlékezetes találkozás volt, amikor Rosenberg az 1990-es években Nigéria északi részén háborúzó keresztény és muzulmán törzsek törzsfőnökei között mediált. A kezdés előtt figyelmeztették, hogy néhány jelenlévö törzsfőnök tisztában van azzal, hogy együtt ülnek a teremben azokkal, akik megölték a gyermekeiket. Rosenberg az EMK-t alkalmazva segített a törzsfőnököknek meghallani és megérteni egymást. Végül az egyik törzsfőnök felugrott és izgatottan valamit mondott. A tolmácsa fordította le, hogy a törzsfőnök azt mondta: "Ha már korábban ismertük volna, az Ön módszerét, akkor tudtuk volna, hogy hogyan beszéljünk egymással, és nem kellett volna megölnünk egymást." Egy hasonló megható esetről számolt be egy fogoly is egy amerikai börtönben tartott EMK képzés alkalmával. Mély szomorúsággal a hangjában azt mondta, hogy ha előbb megismerte volna a Rosenberg-féle kommunikációt, biztosan nem ölte volna meg a legjobb barátját.

 

Az EMK, mint béketeremtő eszköz, meghaladta eredeti funkcióját, és mára már egy olyan komplex folyamatként értékelhetjük, amely a belső személyes fejlődésünket és egyben a külső társadalmi változásokat is elősegíti. Rosenberg öröksége tovább él és fejlődik az 1984-ben alapított Erőszakmentes Kommunikációs Központon keresztül. Világszerte - több mint 100 országban - akkreditált trénerek és EMK-t támogatók ezreinek hálózata vállal szerepet számtalan tevékenységben, mint például börtön projektek, az utcagyerekeket ért igazságtalanságokat helyreállító projektek, iskolai programok, illetve a lakosság és különbözö szervezetek számára tartott képzések.

  

További információk és olvasnivalók: www.cnvc.org

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Rosenberg

 

https://www.cnvc.org/about/marshall-rosenberg.html

 

(Az eredeti cikk, Daren De Witt tollából itt olvasható.

Http://positivenews.org.uk/2015/community/positive_people/17212/peacemaker-marshall-rosenberg-leaves-lasting-legacy-nonviolent-communication)